batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Едно на всеки десет деца в ЮАР е имунизирано по рождение срещу СПИН

Е-поща Печат PDF

Ново изследване на Оксфорд сочи, че имунната им система реагира по съвсем различен начин на вируса ХИВ. Изследването е проведено сред 170 деца от Южна Африка, които са ХИВ позитивни и не са подложени на никаква терапия, но въпреки това не са развили болестта.

Едно на всяко десет деца е имунизирано по рождение за синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), сочи нови изследване на учени от Оксфорд. Според учените имунната система на децата действа „по-спокойно”, което не позволява на вирусът да я унищожи.

При кръвните тестове е установено, че всички изследвани деца имат стотици хиляди вируси във всеки милилитър кръв, но в същото време не се разболяват от СПИН.

При заразяване с вируса на ХИВ имунната система на човешкият организъм започва да се бори с него. След време защитните механизми на тялото се унищожават и по този начин то са става податливо на други тежки заболявания, които водят до смърт. Втората фаза на заболяването се нарича СПИН.

„Това, което показва нашето изследване е, че вирусът ХИВ не е толкова важен, колкото реакцията на имунната система към него”, заяви проф. Филип Голдър, ръководител на изследването. Тъй като системата на изследваните деца не се бори толкова усилено с вируса, тя не се изтощава и по този начин тялото не се разболява.

Подобна реакция е наблюдавана и при примати със сходни имунни заболявания. Необичайната защита се дължи главно на „естествения подбор” и еволюцията на човешкото тяло.

You are here: Home