batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Световната здравна организация издаде нови препоръки срещу гонорея, хламидия и сифилис

Е-поща Печат PDF

Световната здравна организация обнови препоръките си за лечение на полово предаваните болести гонорея, хламидия и сифилис. Това се налага заради растящата опасност от антибиотична резистентност на бактериите, причиняващи тези заболявания. Досега те са се лекували безпроблемно с медикаменти, но стават все по-устойчиви и без промяна в подхода на лечение могат да се превърнат в доживотна присъда. Затова новите насоки на службата наблягат на превенцията и заместването на антибиотици с други препарати, когато е възможно. /Growing antibiotic resistance forces updates to recommended treatment for sexually transmitted infections/


Статистиката на СЗО показва, че всяка година 131 милиона души по света се заразяват с хламидия, 78 милиона - с гонорея и 5.6 млн. - със сифилис. Това са трите най-чести болести, предавани по полов път, защото и при трите може да отнеме много време преди да бъдат открити и диагностицирани, докато преносителите им продължават да ги предават на други.

В последното десетилетие антибиотичната резистентност на бактериите скача рязко и намалява възможностите за лечение, аргументират се от Световната здравна организация за новите препоръки. От трите, тази причиняваща гонорея е най-мутирала и издръжлива. Съществуват вече и щамове от вида й, които са напълно нелечими с наличните антибиотици в съвременната медицина.

Проблемът не е толкова сериозен при сифилиса и хламидията, но и при тях вече са открити разновидности, които не подлежат на лечение. А оставени без лечение обикновено водят до дълготрайни усложнения, застрашаващи детеродните способности на жената и фертилитета на мъжете. Освен това наличието на една от тези болести е силна предпоставка за заразяване с ХИВ.

Ето какво препоръчва СЗО:

Гонорея - полово предавана болест, причиняваща инфекция в гениталиите, ректума и гърлото. Силно антибиотично резистентна, особено към по-старите поколения медикаменти.

Държавните служби са приканени да подсилят мерките за превенция на разпространение на болестта и на неправилното предписване на антибиотици, което само увеличава издръжливостта на бактерията. Научните служби на страните трябва да изследват щамовете на бактерията, които са най-разпространени на местно ниво и да насочат медицинските служители да предписват точно тези видове антибиотици, които са подходящи. Най-непрепоръчителни са групата на антибиотиците хинолони.

Сифилис - предава се чрез контакт с рани и възпаления на гениталиите, ануса, ректума, устните и устата, също и от майка на дете. Заради ненавременно лекуване на сифилис преди или по време на бременност, годишно умират около 143 хиляди бебета.

За лечението на сифилис СЗО препоръчва еднократна доза бензатин бензилпеницилин - антибиотик, инжектиран мускулно. Това, според проучванията на здравната служба е най-ефективният метод в момента и е по-евтин от орално приеманите антибиотици. Проблемът е, че този вид антибиотик е дефицитен в някои региони през последните години и СЗО предприема мерки да помогне тези страни да попълнят резерва си.

Хламидия - най-разпространената бактерия, предавана по полов път, предпоставка за заразяване с гонорея. Симптомите включват парене при уриниране и отделяне на секрети, но често пъти може да протече и безсимптомно, затова трудно се идентифицира. Дори без симптоми обаче може да увреди репродуктивната система.

СЗО напомня, че ползването на презерватив при полов акт е един от най-ефективните начини за предпазване от болестта.

 

You are here: Home