batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Д-р Елина Джуренова: Повишената температура засилва имунитета

Е-поща Печат PDF

Термотерапията е метод, чрез който по естествен път се постига унищожаването на раковите клетки. Този вид терапия се състои в затопляне на организма под въздействието на нагрети среди, които действат външно. Това е метод, който добре се комбинира и с химиотерапия, и с лъчетерапия, тъй като подпомага резултатността от лечението с около 30%. Нещо повече, комбинирането на хипертермията с тези методи позволява в значителна степен да се намалят страничните ефекти и да се използват по-ниски дози.

- Д-р Джуренова, термотерапията не е позната много добре в България. Разкажете нещо повече за този метод на лечение.
- Има предубеждение по отношение на високата температура. Всъщност това е нормална защитна реакция, която е насочена именно да повиши имунитета и възможностите на организма да се пребори с болестния процес. Обикновено в природата това се получава при възпалителни или инфекциозни реакции. А високата температура е оздравителната реакция на организма ни. Така че реално погледнато високата температура в никой случай не може да се разглежда като нещо, което да носи вреда. Напротив, именно тя ни позволява да се борим успешно с проблемите.

- А когато тази температура достигне 40-42 градуса, не умират ли тогава и здрави клетки? Как става загряването при термотерапията?

- При термотерапията се загрява цялото тяло, но в никакъв случай не загиват здрави клетки, защото стойности до 42 градуса са доказано безопасни за тях. Организмът ни има достатъчно защитни механизми, които включва в тези случаи, за да предпази клетките си от прегряване - чрез повишаване на кръвната циркулация, разширяване на кръвоносните съдове... Просто здравите клетки имат достатъчно мощен механизъм, за да се предпазят.

- А туморните клетки? Те са по-уязвими ли?

- Именно. Това е и един от принципите на хипертермията - да използва точно тази разлика между здравите и, да ги наречем, болните клетки. Те не притежават тези компенсаторни механизми, които имат здравите клетки. И по тази причина не могат да се предпазят от действието на високата температура - за тях то става вредно.

- На това ли е основан методът на терапията с хипертермия - повишавайки температурата, да унищожи туморните клетки?
- Методът е именно свързан с естествения път на унищожаване на такива клетки. Повишената температура води до активиране на имунната система, за да се справи с болестотворния причинител, както например при една вирусна инфекция. По същия начин чрез хипертермията се активира, от една страна, имунната система, за да се бори със съответния причинител, а, от друга страна, това, за което вече споменах - директното въздействие върху туморните клетки, чрез използване на разликата в механизма на защита при отделните видове клетки. Или ако говорим конкретно за метода,

хипертермията е лечебна процедура,

която предизвиква повишаване на общата телесна температура или температура на локален участък от тялото до 39-42 градуса. При тази процедура при общата хипертермия се използват апарати, излъчващи инфрачервени лъчи.

- Вие прилагате метода от началото на тази година. Какви са впечатленията ви от ефективността на термотерапията при туморните заболявания по-специално?
- По принцип термотерапията може да се прилага при доста видове туморни заболявания - рак на млечната жлеза, на белия дроб, на дебелото черво, на яйчници, на стомаха. Добри са резултатите и при ракови заболявания на меките тъкани, остеосарком, при меланома. Предимство на хипертермията е и това, че е достъпен метод, без значими странични ефекти, който подобрява ефекта от терапията при един онкоболен с 30% - а това не е никак малко.

- Има ли противопоказания за прилагането на този вид терапия?
- Разбира се, както при всяка друга терапия няма как термотерапията да е подходяща за всички заболявания. Категорично противопоказна е при туморни заболявания, когато се касае за първични тумори на мозъка и при случаи с мозъчни метастази. Прегряването в този случай може да отключи гърчово състояние или друга нежелана реакция.

Изключват се и случаите, когато например имаме много тежко общо състояние, наличие на друго придружаващо сериозно състояние - тежка съдова, дихателна или бъбречна недостатъчност, при скорошен инфаркт, инсулт, при мозъчен оток. И другото, което искам да подчертая, е, че при провеждането на хипертермия пациентът се мониторира непрекъснато. Т.е., наблюдават се всичките му жизнени функции като сърдечна, дихателна дейност, степента на насищане на организма с кислород, прави се непрекъснат ЕКГ-контрол, за да се избегнат на практика каквито и да било рискове.

- Вие казвате, че е добре хипертермията да се използва заедно с химиотерапията и лъчетерапията. Защо?
- Това е метод, който

добре се комбинира и с химио-, и с лъчетерапия,

тъй като подпомага резултатността от лечението с около 30%. Нещо повече, комбинирането на хипертермията с тези методи позволява в значителна степен да се намалят страничните ефекти и да се използват по-ниски дози.

- Кога е най-добре да се включи към терапията и хипертермия?
- По принцип, преди да се въведе хипертермията в лечението, е най-добре да се направи предварителна оценка дали е подходящ методът за конкретния пациент. Но, разбира се, като всяко лечение, колкото по-рано се започне, толкова по-добри ще са резултатите от него.

- При пациентите, които сте лекували досега с хипертермия, какви резултати сте постигнали?

- Без да имаме все още дългосрочни наблюдения, може да се посочат резултати в две направления - удължаване на постигнатата ремисия и значително подобряване на качеството на живот на пациентите. Същевременно хипертермията може да се прилага и като профилактика за рецидиви след успешно лечение. Затова е добре и хората да знаят, че съществува такъв нов метод, който при всички случаи може да бъде от полза за постигането на по-голяма ефективност в лечението и по-трайни резултати. Да не говорим, че хипертермията не е метод само за онкоболни. Искам да подчертая това категорично. Той повлиява добре и други хронични заболявания.

- Кои са тези заболявания?

- Всички хронични, възпалителни заболявания и такива, свързани с имунен дефицит, които са изключително много. Да не говорим, че е много добър избор дори и за здрави хора с цел повишаване на имунната защита, особено през есенно-зимния период. Чрез него се постига и детоксикация на организма, от която имаме нужда всички. Затова в никакъв случай не искам да акцентираме върху хипертермията единствено като начин за лечение на онкологични заболявания. Това е един прекрасен метод, който може да се прилага както при хронични заболявания, така и при здрави хора с цел профилактика и детоксикация.

-----------------------------------------------------------------------------

Д-р Елина Джуренова е завършила МУ-София. Работила е в Националния център за рехабилитация, в Специализирана болница за рехабилитация и в Трета и Пета градска болница в София. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология. Има дългогодишен опит в областта на диагностиката, профилактиката и лечението на хронични заболявания, както и участие в клинични проучвания по превенция и лечение на социално значими сърдечносъдови болести. От декември 2013 г. има сертификат за хипертермия при хронични и онкологични заболявания. Активно съчетава в медицинската си практика методите на класическата и интегративната медицина. Професионалните й интереси са насочени към приложението на комплементарни методи при лечение на хронични и онкологични заболявания.Милена ВАСИЛЕВА

You are here: Home