batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Здравната каса започва да плаща лекарства по икономическа целесъобразност

Е-поща Печат PDF

Решението засяга и медикаментите за ревматични заболявания. Председателят на надзорния съвет на здравната каса д-р Ваньо Шарков ще ръководи заседанията, на които ще се пресмята как пациентите да се лекуват по-евтино. Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност. Това става ясно от протокола от заседанието на съвета, проведено на 1 декември. В надзорния съвет на институцията участват двамата здравни заместник-министри Ваньо Шарков и Бойко Пенков, директорът на НАП Бойко Атанасов и главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата Димитър Евлогиев, както и по двама представители на синдикатите, работодателските организации и един представител на пациентите.

Досега надзорният съвет никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзорния съвет. Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това.

Защо ще се пести

Решението е взето на база на анализ на нарастването на средствата, които касата плаща за лекарства. От него е видно, че най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв., но като процент нарастването е 19%. Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група – на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв.
Пациентските организации съобщиха пред "Капитал", че за пръв път виждат подобно нещо (което определиха като наглост) – да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщиха, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментираха от пресцентъра. Оттам обаче не успяха да обяснят защо надзорният съвет планира да въвежда критерии за икономическа целесъобразност.

Колко души боледуват

По думите на Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит около 6000 души са на биологично лечение заради заболявания на мускулно-скелетната система. От около 100 хил. болни с ревматизъм малка част преминава на биологично лечение, ако стандартната терапия не действа. До тази година това ставаше в извънболничната помощ, а от следващата година е предвидена клинична пътека, по която болните ще влизат поне два пъти годишно в болница. Стойността на пътеката е 700 лв. И за нея ще бъдат отделени 14.4 млн. лв. Според решението на НЗОК обаче всеки нов пациент ще бъде одобряван лично от надзора, ако лекарството му е скъпо и ще се въведат строги нови критерии за включване.

"Обещаха ни, че няма да ни сменят лекарствата, и се страхуваме, че това може да стане насила, и то по икономически показатели. На пазара са налични много лекарства, но смятаме, че ревматолозите трябва да определят кой с какво да се лекува, а не държавната администрация", коментира Анета Драганова.

You are here: Новини Новини обзор Здравната каса започва да плаща лекарства по икономическа целесъобразност