batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Възрастен мъж беше заразен с малария чрез кръвопреливане, Москов обясни, че е "груба грешка на екипа"

Е-поща Печат PDF

В белодробната болница на Русе преди седмица е починал 80-годишен пациент, на когото е била прелята кръв, заразена с малария. Кръвта била дарена от чуждестранен студент в Русенския университет по време на кръводарителна кампания, показа репортаж на "Господари на ефира" в понеделник. Днес по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че става въпрос за "груба грешка на организаторите на кампанията" и министерството ще излезе с доклад и препоръки за избягване на бъдещи подобни инциденти.

Възрастният мъж е бил приет в белодробната болница в Русе на 26 ноември с диагноза пневмония. На втория ден лабораторните лекари открили наличие на малариен плазмодий в кръвта и веднага уведомили здравното министерство и регионалната здравна инспекция на Русе и на следващия ден е потвърдена инфекцията. Заразената кръв му е била прелята около 10 дни преди това, когато е лежал в УМБАЛ-Русе заради кардиологични проблеми. От болницата нямат данните заразената кръв да е стигнала и до други пациенти.

Като причина за смъртта на възрастния човек не се посочва малария, а влошаване на сърдечната и дихателната дейност. Според директора на специализираната болница д-р Светослав Дачев маларията се развива по друг начин, като засяга най-често черния дроб и мозъка, а починалият мъж е имал много други заболявания, които са довели до фаталния край. Няма как да се установи точната причина, защото близките са отказали аутопсия.

По думите на Петър Москов човекът, дарил кръвта, е студент в Русе от доминикански произход. Той ясно е написал при даряването, че е боледувал и че му е противопоказно, но все пак го е направил, коментира министърът. Има и документи от Националния център по заразни и паразитни болести, че има малариен плазмодий, казва в репортажа на Нова телевизия директорът на белодробната болница д-р Дачев.

"Тук става въпрос наистина за груба грешка на екипа, който е провеждал и осигурявал акцията по кръводаряване", заяви здравният министър в оставка. Той увери, че даряваната кръв винаги се изследва за ХИВ, хепатит и други болести и този инцидент не трябва да разколебае хората да даряват.


Проверка по случая се извършва в момента и трябва да приключи до края на седмицата, а ръководителят на екипа на кръводарителската кампания ще понесе наказанието за случая, за това че никой не е обрънал внимание на анкетната карта на дарителя, заяви и зам.-министър Ваньо Шарков.

You are here: Новини Новини обзор Възрастен мъж беше заразен с малария чрез кръвопреливане, Москов обясни, че е "груба грешка на екипа"