batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Публикувани са основните документи на Първата национална конференция по трансфузионна медицина, София, 25.11. - 26.11. 2016 г.

Е-поща Печат PDF

Пълният набор от документи на конференцията изтеглете оттук

В приветствието на Проф. Фани Мартинова се казва: "Трансфузионната медицина стартира преди повече от 70 години като дейност в т.н. кръвни банки, за да стане сега самостоятелна медицинска дисциплина, със свои теоретични и практически фундаменти. Като мултидисциплинарен клон на медицината, тя се фокусира върху цялата медицинска, научна и техническа информация, свързана с благоприятния изход за пациентите, лекувани с кръвни продукти. Специалността „Трансфузионна хематология” е създадена в България преди 50 години и е първата самостоятелна специалност в областта на трансфузионната медицина, създадена в Европа.


Оттогава и досега тази специалност непрекъснато се развива в съответствие с европейските и световни стандарти. Българската асоциация по трансфузионна медицина (БАТМ) бе създадена преди една година като сдружение с нестопанска цел, което да съдейства за развитието на всички области на Трансфузионната медицина в България: издигане на ролята и значението й в медицината и в обществото, популяризиране на новостите в тази област, организиране на непрекъснато теоретично и практическо обучение на специалистите от трансфузионната система, повишаване на нивото на знанията и лекарската практика на специалисти от други специалности и др.

Програмата на научната конференция е насочена към съвременните насоки и тенденции в областта на клиничната трансфузиология, имунохематологичната и имунологична диагностика, кръводаряването и преработването на кръвта, качеството в трансфузионната медицина, организационни и правно-етични проблеми и др. Предвижда се участие на водещи специалисти както в областта трансфузионната хематология, така и  на анестезиолози и реаниматори, хирурзи, имунолози, хематолози.

Целта на Организационния комитет е да се актуализират и обогатят познанията на медицинските специалисти в областта на трансфузиологията, да се споделят клиничният опит, резултатите и мненията, да се инициират нови идеи и насоки за бъдещото развитие на трансфузионната наука и практика в България. За това ще допринесат и фирмите, които ще представят съвременните достижения в технологиите, диагностиката и лечението в областта на трансфузионната медицина."

Пълният набор от документи на конференцията изтеглете оттук

 

You are here: Новини Новини обзор Публикувани са основните документи на Първата национална конференция по трансфузионна медицина, София, 25.11. - 26.11. 2016 г.