batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Зукърбърг и съпругата му ще вложат $3 млрд. в битка с болестите

Е-поща Печат PDF

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и съпругата му Присила, която е лекар, обявиха тази вечер филантропската си инициатива, която предвижда в следващите 10 г. да инвестират 3 млрд. долара в търсенето на лек за всички човешки болести. За началото 600 млн. долара ще бъдат вложени в проекта "Биохъб" - независим изследователски център в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който има за цел да разработи нови механизми за измерване и лечение на болести, съобщава изданието The Verge.

"Марк и аз прекарахме последните две години в разговори с учени - от студенти до нобелови лауреати", обяви Присила Чанг в емоционална реч в университета при обявяването на инициативата. "Вярваме, че бъдещето, което искаме за децата си, е възможно", каза още тя. Целта на двамата е да се намери лечение за всички човешки болести в рамките на живота на днешните деца. "Това не означава никой никога да не се разболява, но означава нашите деца и техните деца да страдат от заболявания много по-малко", обяви Присила.

Медицината беше само модерна наука в продължение на век, а вече постигна голям прогрес. Продължителността на живота нарасна с една четвърт и ако само продължим тази тенденция средната този показател средно ще достигне 100 г., обяви Зукърбърг. Той посочи, че днес едва четири болести са причина за повечето смъртни случаи. "Можем да постигнем успех в битката с тях с правилните технологии", посочи той.

Тази инициатива ще отнеме десетилетия и ще е трудно, но е важно, подчерта Зукърбърг. "Нуждаем се от повече наука", обяви в изненадващото си появяване на събитието основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. "Само чрез науката можем да разработим ваксина за малария и ХИВ. Отчаяно се нуждаем от наука", посочи той.
You are here: Новини Новини обзор Зукърбърг и съпругата му ще вложат $3 млрд. в битка с болестите