batm.bglot.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

БАТМ Новини

До 2025 г. 50% от европейците ще страдат от алергия

Е-поща Печат PDF

Ако темпото на разрастване на алергиите в света се задържи, според прогноза на Европейската академия по алергология до 2025 г. 50% от европейците ще страдат от някакъв вид алергия. Това стана ясно по време на разговор в БНР с националния консултант по алергология проф. Тодор Попов. Той посочи, че към момента не се случва нищо, което да промени тази прогноза. Проблемът с алергиите е сериозен и всъщност се увеличава, вместо да бъде вкаран в някакви рамки, заяви проф. Попов, който бе поканен във връзка със Световната седмица на алергиите, провеждана от 2-ри до 8-ми април. „Има непредвидени резултати от човешката дейност, които се изразяват по много различни начини, при които се появяват всякакви нови молекули, с които човешкият организъм се среща ежедневно. Тези нови, изкуствени продукти на човешката дейност взаимодействат със старите, естествени алергени, които съществуват в природата, видоизменят ги и създават се съвсем нови условия, които изглежда в последните десетилетия карат човешката популация да става все по-алергична“, коментира проф. Попов.

Продължение...

Пролетната кръводарителска кампания започва тази седмица

Е-поща Печат PDF

Националният център по трансфузионна хематология стартира тазгодишната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Началото ще е както обикновено на Цветница, като първите мобилни кабинети за кръводаряване ще бъдат разположени до няколко църковни храма в столицата тази неделя, 9 април, съобщава Министерството на здравеопазването.  Инициативата под наслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си" подсеща хората за този акт на благородство към други, за които дарението може да е животоспасяващо. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв, отчитат от НЦТХ. Кампанията има одобрението и на Българската православна църква. Всеки здрав човек над 18 години има възможност да дарява кръв по четири или пет пъти на година. Извън кампаниите с мобилни кабинети това може да стане и целегодошно във всички центрове по трансфузионна хематология в страната.

Продължение...

Популярно: Нашата способност да живеем по-дълго се влияе от комбинацията на гените и околната среда

Е-поща Печат PDF

В проучвания, които включват идентични близнаци, учените обаче са изчислили, че не повече от 30 на сто от това влияние идва от нашите гени. Това означава, че най-голямата група от фактори, които контролират колко дълго живее човек, е неговата среда, пише научното издание Science Alert. От многото възможни фактори на околната среда, малцина са така щателно проучени или обсъждани като нашата диета. Досега изследвания показват, че ограничаването на калориите действително може да увеличи продължителността на живота. Какво ядем - за разлика от колко ядем - също е гореща тема за проучване. Консумацията на месо често се поставя под микроскоп.

Продължение...

Д-р Ангел Кунчев: Вече е късно да се слагат противогрипни ваксини

Е-поща Печат PDF

Тази година грипната вълна ще започне по-рано. Вероятно в края на декември, началото на януари, а не както обикновено в края на януари, каза днес по БНТ националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Повод за тези твърдения му дава грипната епидемия в Балчик от тези дни. "Необичайно е грипът да тръгне от изток, в случая Балчик", каза Кунчев. Според него успокоителното е, че болестта има типичната грипна картина. "Значи можем да очакваме нормална епидемия, не интензивна, без отклонения", допълни д-р Кунчев. Той посъветва хората, които се разболеят, да започнат да приемат лекарства още в началото на болестта. Д-р Ангел Кунчев допълни, че вече е късно да се слагат противогрипни ваксини.

БЛС атакува в съда неплатената надлимитна дейност

Е-поща Печат PDF

Българският лекарски съюз ще заведе дело срещу НЗОК заради надлимитната дейност на болниците, която не е платена. Това обяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в интервю за clinica.bg. Припомняме, надлимитната дейност на болниците продължава да не бъде изплащана, като лечебните заведения не получават средства над лимитите си дори за лечението на инфаркти и инсулти. Многократно болнични директори, сдружения и организации в сферата поискаха отпадането им. Ръководители на лечебни заведения се оплакаха, че дори и извършената спешна дейност не се заплаща от касата, ако тя не се побира в предварително зададените параметри.

За сметка на това обаче, Надзорният съвет на НЗОК на пет поредни заседания отпуска средства за лекарства от резерва, но нито веднъж за медицинска дейност, било то в болничната или извънболничната помощ. Д-р Грозев посочи, че надлимитната дейност за тази година се очаква да е на обща стойност 24 милиона лева, а през изминалата 2015 г. тя е размер на 52 млн. лв.

Продължение...

Страница 1 от 8

You are here: Новини